PRIVACY POLICY

IDEATE MEDIA SDN BHD

(Company No. 1034884-P)

 

Privacy Policy

Ideate Media Sdn Bhd ("Ideate") is committed to protecting your privacy and will take the relevant measures to safeguard your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). This Personal Data Protection Policy ("Policy") sets out how we collect, use, disclose, transfer and protect the information you provide us when you interact with us (whether offline or online, or through other activities). This Policy only applies to Personal Data processed for commercial transactions. “Personal Data” and “Process” shall have the meaning set out in PDPA from time to time.

Personal Data & Information

We only collect and use your personal information for our legitimate business needs and interests:

Personal Data Provided By You. We collect Personal Data (such as name, gender, postal address, birthdate, telephone number, facsimile number, email address, credit/debit card information, photos etc.) when you voluntarily provide such information to us as and when required.

Information from Your Use of Our Online Services. When you interact with us through our online services including (but not limited to our websites, downloadable applications (e.g. mobile apps), online store or any other services to be made available in the future), we may automatically collect, receive and store certain non-personally identifiable information about you and your browsing habits. This information includes your Internet domain name and host; your computer Internet protocol (IP) address; your browser and software operating system; the date and time you access our website; the pages visited;  information collected through cookies and tracking technologies; your search queries; and total number of visitors.

Consent

By providing us your Personal Data, you are giving consent for us to collect, use and process your personal information in accordance with this Policy. If you provide Personal Data to Ideate, you acknowledge and agree that such Personal Data may be disclosed by Ideate to Authorised Third Parties (as defined below), and Ideate may process and distribute the information both inside and outside Malaysia.

Use of Personal Data & Information

Offline

If you provide Personal Data to Ideate for the purposes of career opportunities, we may use this information to evaluate your skills and suitability for job opportunities, conduct background and reference checks, contact you about career opportunities, use the information for regulatory reporting purposes, and otherwise use such information as required by law. If you accept a position with Ideate, some or all of the information may become part of your personnel record. In such circumstances, we will serve you with a Personal Data Protection Notice to notify you on our processing of your Personal Data.

Online

For most of our online services, Ideate does not require your personal information, however you may be given the option to provide information about you e.g. your name, email address, telephone number, and postal address. It is your decision whether to provide such information. By choosing to provide personal information, you agree to the terms of this Policy. You are solely responsible for the content of any information you provide, and you agree not to provide us with any information that is inaccurate, untruthful or misleading. Ideate uses the information it collects (whether submitted by you or automatically collected) to respond to your requests, to provide you with information that Ideate thinks may be of interest to you, and to operate its business.

Ideate may use and distribute non-personally identifying information in any manner, and this information may be compiled and analysed on an aggregate basis. We may share non-identifiable aggregate data or user statistics with Authorised Third Parties for legitimate business purposes and this type of non-identifiable and aggregate data does not identify you personally.

Disclosure

Ideate will not disclose your Personal Data save and except as provided herein. Circumstances in which we may share your Personal Data with certain third parties (unless you specify otherwise) are set forth below:

    • Authorised Third Parties. This category includes contractors, agents, service providers and third parties (including those overseas) who provide services to Ideate from time to time including data processing services. Where services from such Authorised Third Party is required, we will share your Personal Data on a strictly confidential basis. Authorised Third Party will not be allowed to use your personal information disclosed to them except for the limited purpose of providing the particular service.

    • Business Transfer. In the event of a corporate sale, merger, reorganization, dissolution or similar event where buying and selling of businesses or assets are involved, Personal Data may be part of the transferred assets.

    • Group of Companies. We may also share your Personal Data with our parent, related and associate companies and affiliates for purposes consistent with this Policy.

    • Legal Requirements. To comply with any order of court or directive from authorities investigating any alleged offence, misdeed and/or abuse or to enforce any of the terms in the Terms of Use, Notices or, where such action is necessary to protect and defend the rights or property belonging to Ideate.

Security

We have implemented security policies, rules and technical measures to protect your Personal Data from unauthorised access, improper use or disclosure, unauthorised modification, unlawful destruction or accidental loss. All our employees and data processors, who have access to and are associated with the processing of Personal Data, are obliged to respect the confidentiality of your information. Personal Data that we collect from you will be stored and backed up securely in an environmentally-controlled location. Only authorized people with user ID and password from our company have access to the information.

While we cannot guarantee that loss, misuse or alteration of data will not occur; we make reasonable efforts to prevent such unfortunate occurrences.

Access and Correction

If you would like to access or correct your personal information, you may do so by contacting our Privacy Contact at +603-89963396 or fax to +603-89963339.

Changes to this Policy

Ideate may review and change this Policy from time to time to reflect changes in the law, our business practices, processes or structure. While it is not generally feasible to notify you of the changes to this Policy, the latest version of this Policy will be available on our website. This Policy is not a contract, nor does it suggest any obligation on our part with another party.

In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail.

********************************************

 

IDEATE MEDIA SDN BHD

(Company No. 1034884-P)

 

Dasar Privasi

Ideate Media Sdn Bhd ("Ideate") amat komited untuk melindungi privasi anda dan akan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk melindungi Data Peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”). Dasar Perlindungan Data Peribadi ("Dasar") ini menerangkan bagaimana kami mengumpul, menggunakan, mendedahkan, memindahkan dan melindungi maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami apabila anda berinteraksi dengan kami (sama ada di dalam atau di luar talian, atau melalui aktiviti lain). Dasar ini hanya dikenakan terhadap Data Peribadi yang diproses untuk transaksi komersial. “Data Peribadi” dan “Memproses” akan membawa maksud yang dibentangkan dalam PDPA dari semasa ke semasa.

Data & Maklumat Peribadi

Kami hanya mengumpul dan menggunakan maklumat peribadi anda untuk keperluan dan kepentingan perniagaan sah kami:

Data Peribadi Yang Diberikan Oleh Anda. Kami mengumpul Data Peribadi (seperti nama, jantina, alamat pos, tarikh lahir, nombor telefon, nombor faks, alamat e-mel, maklumat kad kredit/debit, gambar dll) apabila anda memberikan maklumat tersebut secara sukarela kepada kami bila dan apabila diperlukan.

Maklumat daripada Penggunaan Perkhidmatan Dalam Talian Kami oleh Anda. Apabila anda berinteraksi dengan kami melalui perkhidmatan dalam talian kami termasuk (termasuk tetapi tidak terhad kepada laman web kami, aplikasi yang boleh dimuat turun (contohnya aplikasi mudah alih), gedung dalam talian atau sebarang perkhidmatan lain yang akan disediakan di masa hadapan), kami mungkin secara automatik mengumpul, menerima dan menyimpan maklumat tertentu yang tidak boleh dikenal pasti secara individu tentang anda dan perilaku pelayaran anda. Maklumat ini termasuk nama domain dan hos Internet anda; alamat Internet protokol (IP) komputer anda; sistem operasi pelayan dan perisian anda; tarikh dan masa anda mengakses laman web kami; laman yang dilawati; maklumat yang dikumpul melalui ‘cookies’ dan teknologi penjejakan; pertanyaan carian anda; dan jumlah bilangan pelawat.

Kebenaran

Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami, anda membenarkan kami mengumpul, menggunakan dan memproses maklumat peribadi anda selaras dengan Dasar ini. Jika anda menyediakan Data Peribadi kepada Ideate, anda mengakui dan bersetuju bahawa Data Peribadi tersebut boleh didedahkan oleh Ideate kepada Pihak Ketiga Yang Dibenarkan
(seperti yang ditakrifkan di bawah), dan Ideate mungkin memproses dan mengedarkan maklumat tersebut di dalam dan juga di luar Malaysia.

Pengguna Data & Maklumat Peribadi Luar Talian

Jika anda memberikan Data Peribadi kepada Ideate bagi tujuan peluang kerjaya, kami mungkin menggunakan maklumat ini untuk menilai kemahiran dan kesesuaian anda untuk peluang pekerjaan, melakukan semakan latar belakang dan sokongan, menghubungi anda tentang peluang kerjaya, menggunakan maklumat bagi tujuan pelaporan kawal selia, dan sebaliknya menggunakan maklumat tersebut seperti yang dikehendaki oleh undang-undang. Jika anda menerima tawaran pekerjaan dengan Ideate, sebahagian atau semua maklumat ini mungkin menjadi sebahagian daripada rekod kakitangan anda. Dalam keadaan sedemikian, kami akan menyampaikan Notis Perlindungan Data Peribadi kepada anda untuk memaklumkan anda tentang pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami.

Dalam Talian

Untuk sebahagian besar perkhidmatan dalam talian kami, Ideate tidak memerlukan maklumat peribadi anda, walau bagaimanapun anda mungkin diberi pilihan untuk memberikan maklumat tentang anda contohnya nama, alamat e-mel, nombor telefon dan alamat pos anda. Keputusan di tangan anda sama ada untuk memberikan maklumat ini. Dengan memilih untuk memberikan maklumat peribadi, anda menyetujui terma-terma Dasar ini. Anda semata-mata bertanggungjawab atas kandungan sebarang maklumat yang anda berikan, dan anda bersetuju untuk tidak memberikan kepada kami sebarang maklumat yang tidak tepat, tidak benar atau memperdaya. Ideate menggunakan maklumat yang dikumpul olehnya (sama ada yang diberikan oleh anda atau dikumpul secara automatik) untuk membalas permintaan anda, memberikan kepada anda maklumat yang menurut pendapat Ideate mungkin menarik minat anda, dan untuk mengendalikan perniagaannya.

Ideate mungkin menggunakan dan mengedarkan maklumat yang tidak boleh dikenal pasti secara peribadi dalam sebarang cara jua, dan maklumat ini mungkin disusun dan dianalisis secara berkumpulan. Kami mungkin berkongsi data berkumpulan atau statistik pengguna yang tidak boleh dikenal pasti dengan Pihak Ketiga Yang Dibenarkan bagi tujuan perniagaan yang sah dan jenis maklumat berkumpulan yang tidak boleh dikenal pasti ini tidak mengenal pasti anda secara peribadi.

Pendedahan

Ideate tidak akan mendedahkan Data Peribadi anda kecuali dan melainkan seperti yang diperuntukkan di dalam ini. Kami boleh berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak ketiga (kecuali anda menetapkan sebaliknya) dalam keadaan yang dibentangkan di bawah:

  • Pihak Ketiga Yang Dibenarkan. Kategori ini termasuk kontraktor, agen, penyedia perkhidmatan dan pihak ketiga (termasuk yang berada di luar negara) yang menyediakan perkhidmatan kepada Ideate dari semasa ke semasa termasuk perkhidmatan pemprosesan data. Jika perkhidmatan daripada Pihak Ketiga Yang Dibenarkan diperlukan, kami akan berkongsi Data Peribadi anda benar-benar secara sulit. Pihak Ketiga Yang Dibenarkan tidak boleh menggunakan maklumat peribadi anda yang didedahkan kepada mereka kecuali bagi tujuan yang terbatas iaitu menyediakan perkhidmatan tertentu tersebut.

  • Pemindahan Perniagaan. Jika berlaku penjualan korporat, percantuman, penyusunan semula, pembubaran atau peristiwa serupa yang melibatkan pembelian atau penjualan perniagaan atau aset, Data Peribadi mungkin menjadi sebahagian daripada aset yang dipindahkan.

  • Kumpulan Syarikat. Kami juga mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan syarikat induk, syarikat berkaitan dan sekutu kami dan ahli gabungan kami bagi tujuan yang konsisten dengan Dasar ini.

  • Keperluan Undang-undang. Untuk mematuhi sebarang perintah mahkamah atau arahan daripada pihak berkuasa yang menyiasat sebarang kesalahan, salah laku dan/atau penyalahgunaan yang dikatakan atau untuk menguatkuasakan sebarang terma dalam Terma-terma Penggunaan, Notis atau, jika tindakan sedemikian adalah perlu untuk melindungi dan membela hak atau harta kepunyaan Ideate.

Keselamatan

Kami telah melaksanakan dasar keselamatan, peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda daripada akes yang tidak dibenarkan, penggunaan atau pendedahan yang tidak wajar, modifikasi yang tidak dibenarkan, kemusnahan secara salah atau kehilangan yang tidak disengajakan. Semua pekerja dan pemproses data kami, yang mempunyai akses kepada atau terlibat dalam pemprosesan Data Peribadi, mempunyai kewajipan untuk menghormati kerahsiaan maklumat anda. Data Peribadi yang kami kumpul daripada anda akan disimpan dan disandar dengan selamat di lokasi yang terkawal. Hanya mereka yang diberikan ID pengguna dan kata laluan daripada syarikat kami boleh mengakses maklumat tersebut.

Meskipun kami tidak dapat menjamin bahawa kehilangan, penyalahgunaan atau pemindahan data tidak akan berlaku, kami mengambil usaha munasabah untuk mengelakkan kejadian sedemikian daripada berlaku.

Akses dan Pembetulan

Jika anda ingin mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda, anda boleh berbuat demikian dengan menghubungi Hubungan Privasi kami di +603-89963396 atau melalui faks kepada +603-89963339.

Perubahan pada Dasar ini

Ideate boleh menyemak dan mengubah Dasar ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perubahan pada undang-undang, amalan perniagaan, proses atau struktur kami. Meskipun kami secara amnya tidak dapat memaklumkan anda tentang perubahan pada Dasar ini, versi terkini Dasar ini boleh didapati di laman web kami. Dasar ini bukan satu kontrak, dan juga tidak mencadangkan sebarang kewajipan di pihak kami dengan pihak lain.

Sekiranya terdapat apa-apa perkara yang tidak konsisten antara versi notis ini dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

**********************************************